Echipamente electroizolante


Echipamentele electroizolante au rolul de a preveni atingerea directă sau indirectă a elementelor de instalaţii, echipamentelor electrice aflate sub tensiune sau care ajung în mod accidental sub tensiune. Atingerea elementului sub tensiune poate avea loc fie direct cu o parte a corpului omenesc, fie indirect prin intermediul unui obiect mobil, bun conducător electric. Pentru prevenirea acestor situaţii generatoare de accidente prin electrocutare (şoc electric), se pot utiliza o serie de echipamente care sunt astfel concepute şi realizate pentru a elimina sau diminua riscul de atingere a elementelor aflate sub tensiune. Aceste echipamente pot fi încadrate în două categorii:
  • echipamente electroizolante care se montează temporar în instalaţii electrice pentru izolarea elementelor de instalaţii / echipamentelor electrice aflate sub tensiune sau pentru protecţia personalului;
  • scule şi dispozitive electroizolate sau electroizolante care se utilizează în cadrul lucrărilor în instalaţii electrice aflate sub tensiune.