Echipamente pentru lucrări la înălțime

Echipamente pentru lucrări la înălțime


Echipamentele destinate lucrului la înălţime asigură următoarele funcţii principale:
 • Permit accesul operatorilor la zonele de lucru aflate la înălţime (scări şi platforme);
 • Asigură lucrătorii în timpul urcării / lucrului / coborârii în cadrul lucrărilor efectuate la înălţime (cârlige, dispozitive şi suporţi de ancorare, centuri, mijloace de legătură, carabiniere, etc);
 • Asigură oprirea căderii şi absorbirea şocului în cazul căderii (opritoare de cădere, absorbitoare de energie).
În timpul desfășurării unei activităţi la înălţime (2 m faţă de sol sau de o bază de referință)*, atunci când există pericolul căderii în gol, personalul muncitor trebuie dotat cu echipament individual de protecţie împotriva căderilor de la înălţime. Lipsa unei dotări corespunzătoare, perceperea incorectă a importanței purtării echipamentului, utilizarea unui echipament neadecvat sau uzat, utilizarea incorectă a unui echipament reprezintă tot atâtea cauze ale producerii accidentelor prin cădere de la înălţime.
* baza de referință - reprezintă un loc amenajat, unde au fost luate măsuri de protecţie integrată şi unde nu mai există pericolul căderii în gol.

Prin „echipament individual de protecţie împotriva căderilor de la înălţime" este definită totalitatea elementelor şi componentelor montate într-o anume succesiune, fie în scopul prevenirii căderii de la înălţime, fie în scopul opririi căderii într-un mod cât mai pentru sigur, rapid și neprimejdios pentru utilizator. In cadrul acestor echipamente de protecție se încadrează dispozitivele și suporții flexibili de ancorare (linia vieții), opritoarele de cădere, centurile individuale de protecție și mijloacele de lucru auxiliare ale acestora, dispozitivele de salvare.

  • Scări clădibile sau multifuncţionale
   Echipamentele pentru acces la înălțime permit accesul lucrătorilor în zone de lucru aflate la înălțime, atât în spații interioare cât și în spații exterioare. Principalele echipamente utilizate pentru acest scop sunt scări, platforme și schele.

   Scările sunt realizate în mai multe variante constructive:
   • modulare (clădibile);
   • extensibile;
   • multifuncţionale (transformabile);
   • articulate, pentru înălțimi mici de lucru.
   ... Citeste mai mult...
  • Dispozitive pentru scări
   Dispozitivele de ancorare si fixare pentru scările KRAUSE și IRMUT asigură funcția de ancorare și fixare a scării pe stâlp și suplimentar funcția de asigurare împotriva căderii de la înălțime a lucrătorului pe întreaga perioadă a utilizării scării.
  • Platforme și schele
   Platformele de lucru sunt echipamente destinate accesului lucrătorilor la înălţime, în spaţii interioare sau exterioare. Pot fi realizate în mai multe variante constructive şi pot fi realizate din materiale diverse. Uzual, platformele de lucru la înălţime sunt realizate din profile din aluminiu şi au proprietatea de a fi portabile, putând fi uşor de transportat până la zona de lucru.
   Schelele turn sunt echipamente pentru acces la înălțime, în construcție modulară, asamblarea elementelor componente realizându-se la locul unde se rea... Citeste mai mult...
  • Echipamente de ancorare
   Echipamentele de ancorare sunt componente ale sistemelor de protecţie împotriva căderii utilizate în cadrul lucrărilor la înălţime ce permit realizarea practică a unui punct de ancorare. Dispozitivele de ancorare au diverse forme (bucle, cârlige, traverse, grinzi mobile, etc), sunt realizate din diverse materiale (țesături textile, componente metalice) și prezintă la capete elemente ce permit conectarea la alte componente ale sistemului de ancorare.

   Uzual, la punctul de ancorare realizat prin intermediul unui astfel de dispozitiv, se conectează un Citeste mai mult...
  • Dispozitive de salvare
   Dispozitivele de salvare sunt echipamente complexe utilizate pentru coborârea / ridicarea verticală în condiţii de siguranţă (cu viteză controlată) a lucrătorului / persoanei accidentate în timpul executării unor lucrări la înălțime.
  • Centuri de poziţionare
   Centurile de poziţionare sunt elemente de bază ale sistemului de protecţie împotriva căderii. Aceste centuri fac parte din categoria centurilor de siguranţă ce au ca scop poziţionarea lucrătorului în timpul lucrului şi trebuie folosite ca mijloc de sprijin al corpului. Centurile de poziţionare sunt echipamente individuale de protecţie ce conţin un element de protecţie a zonei lombare (cunoscut şi sub denumirea de protector lombar) şi o curea realizată dintr-o chingă textilă prevăzută cu elemente de reglare a lungimii şi ... Citeste mai mult...
  • Centuri complexe
   Centurile complexe sunt elemente de bază ale sistemului de protecţie împotriva căderii ce asigură următoarele funcţii:
    a) poziţionarea lucrătorului în timpul lucrului; b) limitarea deplasării lucrătorului în direcţia sursei de accidentare prin cădere de la înălţime; c) poziţionarea şi suspendarea lucrătorului în timpul lucrului.
   Conform normelor în vigoare, Echipamentul Individuale de Protecţie (EIP) utilizat ca sistem de oprire a căderii de la înălţime trebuie să conţină o centura propriu-zisă prevazută cu bretele pentru umăr... Citeste mai mult...
  • Mijloace de legătură
   Mijloacele de legătură (cunoscute şi sub denumirile de frânghii sau cordoane de siguranţă) sunt componente ale sistemelor de protecţie împotriva căderii (sisteme de lucru la înălţime). Mijloacele de legătură trebuie să aibă o lungime maximă desfăşurată de 2 m, iar reglarea lungimii acestora se face astfel ca, după petrecerea peste elementul de construcţie (stâlp, cheson, profil metalic), distanţa dintre bustul lucrătorului şi elementul de construcţie să fie de maximum 0,5 m. Dacă pe stâlpul pe care se lucrează există un element fixat rigid, este... Citeste mai mult...
  • Opritoare de cădere
   Opritoarele de cădere sunt dispozitive de protecţie împotriva căderii, componente ale sistemelor de lucru la înălţime care pot fi montate pe:
   • frânghiile de acces (suporţi de ancorare flexibili);
   • elemente rigide poziţionate deasupra zonei de lucru.
   Mecanismul sistemului de oprire a căderii trebuie să acţioneze astfel ca lucrătorul să nu cadă mai mult de 0,5m. Opritoarele de cădere sunt utilizate împreună cu absorbitoarele de energie, care au rolul de a prelua şi descărca energia cinetică rezultată în u... Citeste mai mult...
  • Carabiniere şi cârlige
   Conectorii utilizaţi în cadrul echipamentelor individuale de protecţie împotriva căderii sunt de două tipuri: carabiniere şi cârlige. În funcţie de modul în care se realizează închiderea acestora există conectori cu autoînchidere şi autoblocare şi conectori cu autoînchidere şi blocare manuală pe filet. Conectorii pot fi realizaţi din oţel sau aluminiu.
  • Accesorii pentru lucrări la înălțime
   Accesoriile pentru lucrări la înălţime sunt echipamente care au rolul de a îmbunătăţi condiţiile de lucru, prin asigurarea disponibilităţii ergonomice a sculelor sau prin îmbunătăţirea protecţiei corpului în timpul efortului depus în cadrul muncii.