Centuri complexe


Centurile complexe sunt elemente de bază ale sistemului de protecţie împotriva căderii ce asigură următoarele funcţii:
    • a) poziţionarea lucrătorului în timpul lucrului;
      • b) limitarea deplasării lucrătorului în direcţia sursei de accidentare prin cădere de la înălţime;
      c) poziţionarea şi suspendarea lucrătorului în timpul lucrului.
Conform normelor în vigoare, Echipamentul Individuale de Protecţie (EIP) utilizat ca sistem de oprire a căderii de la înălţime trebuie să conţină o centura propriu-zisă prevazută cu bretele pentru umăr, picioare şi şezut (cunoscută şi sub denumirea de centură complexă). Centurile complexe sunt echipamente individuale de protecţie ce conţin:
  • o centură de poziţionare, ce conţine un element de protecţie a zonei lombare (cunoscut şi sub denumirea de protector lombar) şi o curea realizată dintr-o chingă textilă prevăzută cu elemente de reglare a lungimii şi cu elemente (inele) de prindere
  • un ham pentru umăr, picioare şi șezut realizat dintr-o chingă textilă, prevăzut cu elemente de reglare a lungimii şi cu elemente (inele, bucle) necesare realizării ancorării celui care o poartă.
Inelele de prindere sunt metalice şi sunt poziţionate lateral pe chinga aferentă centurii de poziţionare. Inelele de ancorare sunt metalice sau realizate sub formă de buclă din chingă şi sunt poziţionate frontal sau / şi dorsal pe hamul centurii, alegerea inelului de ancorare realizându-se în funcție de specificul fiecărei lucrări în parte (în funcție de condițiile în care se desfășoară lucrarea și de particularitățile sistemului de ancorare utilizat). Centurile complexe sunt utilizate împreună cu mijloacele de legătură fixe sau reglabile.