Turnurile de răcire cu circuit închis sunt turnurile la care lichidul de răcit circulă prin interiorul unor ţevi sub formă de serpentină, ce alcătuiesc un schimbător de căldură plasat în interiorul turnului de răcire, în plus serpentinele sunt încontinuu udate de apa din bazinul turnului care, printr-o pompă adecvată, este trimisă la un sistem de pulverizare cu duze. Din efectele combinate ale evaporării unei părţi mici din apa de pulverizare şi ale turbulenţei create în interiorul tuburilor, se obţine răcirea lichidului care poate fi aşadar returnat echipamentului utilizatorului pentru răcire.
Turnurile de răcire cu evaporare în circuit închis sunt utilizate ca o alternativă pentru circuitele de răcire cu circuit deschis cu schimbătoare de căldură, în acele cazuri în care lichidul de răcit pentru echipamentul utilizatorului (în general apa sau apă cu glicol) trebuie să îşi menţină caracteristicile chimice şi fizice constante în timp şi nepoluate de către elemente externe. Turnurile de răcire cu circuit închis oferă o capacitate de răcire între 80 şi 1700 kW în funcţie de modelul şi dimensiunea acestora.
Turnurile sunt construite cu materiale necorozive şi au următoarele caracteristici constructive:
- bazinul şi capacul superior sunt realizate din răşină armată cu fibră de sticlă (complet rezistente la coroziune);
- panouri tip sandwich de plastic armat cu fibră de sticlă, cu grosime de 22 mm (strat dublu de plastic armat cu fibră de sticlă cu material expandat interpus);
- structura de sprijin din oţel foarte gros, galvanizat după prelucrare şi sudare;
- 3 pereţi care pot fi complet deschişi pentru curăţarea şi întreţinerea serpentinei de ţeavă;
- ventilator cuplat direct cu un motor de putere redusă;
- bazine înclinate, fără margini ascuţite pentru golirea şi curăţirea uşoară.
Turnurile de răcire sunt cu tiraj forţat fiind prevăzute cu ventilatoare axiale, cu pompă centrifugală de recirculare a apei şi circuit de dispersie a apei, iar în bazin este montată o rezistenţă electrică anti-îngheţ şi un termostat.