Octombrie 2012 reprezinta data la care a fost montat cu succes – in premiera nationala – primul echipament de tip Ridicator si stabilizator magnetic de tensiune (en – Magnetic Voltage Booster) intr-o retea trifazata de distributie de joasa tensiune in linie aeriana.

Acest eveniment a avut loc ca urmare a preocuparilor constante ale specialistilor Electrica S.A.-SDEE Galati de a imbunatatii calitatea enegiei distribuite catre consumatori si a acordului dintre societatile SDEE Galati si Romind T&G Bucuresti privind integrarea  unui astfel de echipament intr-o retea trifazata de distributie de joasa tensiune in linie aeriana printr-un proiect-pilot. Intreaga actiune a avut ca scop identificarea si testarea unei solutii optime din punct de vedere tehnic si economic privind cresterea calitatii energiei electrice distribuite consumatorilor, prin imbunatatirea (cresterea si stabilizarea) nivelului tensiunii electrice la consumatorii situati in zone izolate si departate de sursa si la cei racordati spre capatul circuitelor lungi in retelelor electrice de joasa tensiune.

Instalarea a fost precedata de o analiza atenta a zonei si a nodului de circuit in care montarea acestui echipament ar permite atat monitorizarea functionarii cat si a performantelor sale. Alegerea nodului de racordare in cadrul unei retele electrice trifazate de joasa tensiune in linie aeriana cat si a modelului de echipament s-a concretizat pe baza discutiilor derulate pe parcursul mai multor luni intre specialistii Electrica S.A.-SDEE Galati, reprezentantii Romind T&G Bucuresti si ai fabricantului european de echipament. S-a avut in vedere atat topologia retelei , caracteristicile elementelor de retea cat si rezultatele masuratorilor de sarcina si de tensiune din teren. Pentru a permite punerea efectiva in practica a acestui proiect-pilot , toate partile implicate au ajuns la un gentleman’s agreement ce a prevazut aducerea in tara si testarea gratuita pe o perioada limitata de timp a unui Ridicator si stabilizator magnetic de tensiune – model MVB160-400.

Perioada de testare a permis specialistilor si managementului Electrica S.A.-SDEE Galati evaluarea costurilor legate de achizitionarea si montarea acestui echipament, efectuarea de masuratori de PIF si in exploatare si apoi evaluarea rezultatelor tehnice obtinute, precum si evaluarea eficientei economice a unei astfel de solutii comparativ cu solutiile utilizate in prezent.

Dorim pe aceasta cale sa multumim specialistilor si managementului Electrica S.A.-SDEE Galati pentru profesionalismul si pentru excelenta colaborare pe care am avut-o in cadrul acestui proiect-pilot .

Pentru detalii tehnice privind acest proiect-pilot, va recomandam sa-l contactati pe specialistul nostru Dl.Ing. Gabriel Pascu.